FALKEFJELLSTØL

Stølen ligger på heia mellom Risnes i Kvinesdal kommune og Ersmyra i Sirdal. I 1986 ble stølen gitt i gave til Kvinesdal og Sirdal kommune med forpliktelse om at stølen skal være åpen for «ferdafolk».

Falkefjellstøl har en lang og spennende historie da den ligger midt i traseen som ble brukt av gruvearbeiderne som tok seg over fra Sirdal til Knaben Gruver. Den var også viktig for gårdsfolket på Risnes når de hver sommer skulle unnagjøre høyonna i området rundt stølen. 

Turen starter med en ganske kraftig stigning før det flater ut på toppen. Man passerer flotte fjellvann på turen innover som innbyr til bading for de som ønsker det. Turen går stort sett på sti men man må også passerer noen myrdrag hvor det kan være bløtt. Løypa er merket med rødmaling på trær og steiner.

Stølshuset består av et rom med veldig enkel standard. Det er tre senger med madrasser for overnatting og kokemuligheter med gassapparat. Det er også vedovn slik at man kan fyre og få varmet seg litt. Vann finner du i bekken like ved stølen. Dersom man ønsker å fortsette turen mot Tonstad er det bare å følge merket løype videre vestover.

Kulturminner:
Dyrlistølen
Dyrlistølen  
Leidestølen 
Falkefjellstøl

Adkomst:
Fra Kvinesdal følger man Fv465 mot Knaben. Ved Risnes følger man veien videre mot Solhom Kraftstasjon. Etter et par kilometer står det skilt til Falkefjellstøl på venstre side av veien. Her er det også mulighet for parkering.

Gradering: Middels til krevende
Lengde: 4,6 km hver vei
Varighet: ca. 4 timer

Sidekart