VONDESTIEN PÅ VEST-LISTA

Vondestien er den gamle gangvegen til Uddal gård på Vest-Lista. Stien er delvis bratt og ulendt men er sikret på de mest utsatte steder med flotte smijernsrekkverk. Den er hverken for lang eller for tung til en familietur, men egner seg kanskje ikke for de aller minste.

Snekkestø er ei lita havn nedenfor Rudjord, et populært turmål i seg selv for folk som liker å fiske. Fra parkeringsplassen på Snekkestø går stien nordøstover, forbi naust og rullesteinstrand. Her starter selve Vondestien. Du går nå over svaberg, og kommer snart til rekkverk, da blir det fort bratt. Stien går nå i fjellsida over sjøen, og etter en 400 m kommer du ned ved Uddal.

Det har vært to dødsfall langs Vondestien – i 1877 falt en tjenestejente i sjøen da hun skled på det glatte fjellet og i 1993 ble en jente i 20-årene tatt av brottsjø. Vær oppmerksom – unngå turen i uvær og når det er frost og glatt!

Til Vondestien kan du gå fra Snekkestø, Rudjord (Munkekyrkja) eller fra Udal. Fra hytta på Udal går du sørover over bekken og følger stien.

Historie:
I Uddal bodde den driftige gardbrukeren Nils Nilsen. Det ble fortalt at han ikke hadde vei til nabogardene, men måtte gå over høye fjell for å komme seg dit. Som det sies var Nils driftig og satte selv igang med å bygge veien som skulle gjøre det lettere fremkommelig. Han brukte åtte år og 194 skudd (miner) før den var ferdig 1805. Initialene hans N N U står innhogd i en fjellevegg omtrent midt på stien.

Kulturminner:
Munkekjørka 
Uldalskjørka – heller 
Udal – gravrøys 
Udal – hustuft 
Udal – gravrøys 
Udal – gravrøys 
Udal – steinalderfunn

Adkomst:

Fra Vanse er det ca 10 km å kjøre. Du tar fylkesveg 463 til Ore, deretter følg første skilt mot Kvinesdal, men i krysset etter Ore Skole kjører du rett fram. I krysset ved Nortun Forsamlingshus kjører du rett fram inn på grusvegen mot Heskestad, forbi Jølle. Etterhvert kommer du til vegkrysset der du kjører ned til Snekkestø. Vegen er smal og ganske bratt.

Kommer du langs E39 vestfra går raskeste vei til Vondestien fra Opofte-krysset mot Farsund langs fylkesveg 465 til du kommer til krysset på Gjervollstad, deretter mot Ore, og i krysset på Heskestad kjører du mot Jøllestø, og så mot Snekkestø. Ca 25 km å kjøre fra Opofte-krysset.

Gradering: Middels
Lengde: Ca 2,6 km (tur/retur)
Stigning: 61 m

Sidekart