Ørnemyrfjellet (Heddehei)

578 moh.

Fin rundtur i skogsterreng og opp på slettheia, til Lyngdals høyeste punkt, 578 moh. På toppen står en stor varde og en gapahuk. Her får man sjeldent flott utsikt i alle himmelretninger.

Turen går først på grusvei til gruveanlegget og deretter på sti.

På vei opp kommer man først forbi de gamle molybdengruvene fra starten av 1900-tallet, og senere forbi flere kulturminner ved Gråstadmyri; ei brudle, ei steinhellerbru og tufter etter ei støl.

Deretter blir det noe bratt opp til Kvevehei, og utsikten åpner seg opp, først mot Juvatnet og Verdalsfjellet mot vest, og etterhvert mot sør. Over Kvevehei kommer man opp til 568 moh., før man må over myra i Teigedalan, før siste stigning opp til turens - og Lyngdals - høyeste punkt.

Fra Ørnemyrfjellet - lokalt kalt Heddehei - er det utsikt i alle retninger. Du kan se langt inn i Åseralsheiene, østover mot Setesdalen, og utover heielandskapet sørover, mellom både Audne- og Mandalen.

Gapahuken fra 2021 er tegnet av et lokalt arkitektkontor, og er bygd og montert av tømrerelever på Byremo vgs.

Stien fortsetter jevnt og slakere ned svabergene øst fra toppen, slik at man får en fin rundtur. På vei ned kommer man til et stikryss, der det går sti videre inn til Ramstadvarden. Denne turen fortsetter derimot videre mot sør og nedover forbi Kleivestemmen, der det er muligheter for et forfriskende bad, før man kommer ned til en kjerrevei tilbake til Øvre Flottorp.

Lengde: 6,7 km for hele rundturen.

Gradering: Middels. Turen har ca. 240 m stigning. Det er noen myrdrag på turen - godt fottøy anbefales, spesielt når det er vått i terrenget. Turen er merka og skilta.

Adkomst: Fra Fylkesvei 42 mellom Eiken og Sveindal, står det skilt inn til Øvre Flottorp. Sving av her og kjør veien til endes, her er det en parkeringsplass. Fortsett til fots på grusvei i samme retning, og etterhvert over på kjerrevei.

Sidekart