Skiløyper i Kvinesdal kommune

Kvinesdal er en langstrakt kommune som strekker seg omlag 10 mil fra fjord til fjell. Det er fire steder i kommunen der det kjøres opp langrennsløyper: Skaren nær Liknes, lysløypa på Årli i Austerdalen, Kvinlog og på Knaben.

Skaren ved Utsikten Golfpark – 280 moh.
Oppdateringer om løypekjøring kommer på facebooksiden
Kvinesdal på langs – Fra Hav til Hei

Årli – 260 moh.
Når løypa kjøres opp legges dette ut på facebooksiden til Knaben og Fjotland IL

Kvinlog – 220 moh.
Informasjon om preparering kommer fortløpende på facebooksiden til Knaben og Fjotland IL

Knaben – 600 moh.
Informasjon på skisporet.no.

Løypekart kan lastes ned her.

Skaren

Til tross for at det ved kysten er mindre snø å finne, har Kvindølene funnet en effektiv løsning. Noen få minutters kjøring fra sentrum ligger Skaren og Utsikten Golfbane med hele 18 hull. Det behøves ikke mye snø før løypene kan kjøres! Løypene her er meget barnevennlige da bakkene er relativt korte og flere alternativer.

I tillegg egner de seg godt til trening, da det er inntil 10 kilometer oppkjørte løyper til skøyting og klassisk når alt er kjørt opp. For familier er det positivt at løypa er lagt i sløyfer slik at turen kan reduseres eller økes. Når forholdene tilsier det så blir det kjørt løyper på kort varsel. Oppdateringer om løypekjøring kommer på facebooksiden Kvinesdal på langs – Fra Hav til Hei.

Årli

Lysløypa ved Årli, ca 15 min kjøring fra sentrum ligger på omlag 300 meters høyde. Løypen er ca 3 km og det er variert terreng med bakker og sletter. På kvelden må lyset aktiveres på en stolpe ved parkeringa. Lyset står på fram til kl. 23.00 da det slås av automatisk. Det kan være lurt å ha med hodelykt. Når løypa kjøres opp legges dette ut på facebooksiden til Knaben og Fjotland IL.

Kvinlog

Denne familievennlige lysløypa på ca 2 km ligger sentralt på Kvinlog like i nærheten av bensinstasjonen og dagligvarebutikken. Informasjon om preparering kommer fortløpende på facebooksiden til Knaben og Fjotland IL.

Knaben

På fjellet på ca 600 meters høyde ligger Gruvebyen Knaben med omlag 400 hytter i vakkert fjellandskap. Her er det gode muligheter for langrenn, både i preparerte løyper samt i fri natur. 

For barnefamilier vil det kanskje være tilstrekkelig å gå rundt Sanden. «Sanden» er en innsjø som er fylt opp av sand fra gruvedriften som foregikk fra 1800-tallet til 1973. Denne tidligere innsjøen er dermed helt trygg å gå på, og fordelen er at den er flat og ligger til tider i le for vinden.

Det er flere offentlige parkeringsplasser med tilgang på Sanden. Benytt gjerne gapahuken nær leirskolen som base. Den nesten 50 kvadratmeter store gapahuken er populær, og tilbyr grillplass og flombelyst akebakke. Det er offentlig toalett på leirskolen. 

Det er mange preparete løyper å velge mellom på Knaben men «Husmorløypa» er kanskje den mest populære. Denne løypa går fra Sanden, rundt Beritsheie, via skitrekket og tilbake til Sanden. Avstanden på 9 km er akkurat nok til at man kan rekke å koke potetene mens man er ute. Løypa kan være krevende for barn da det er en lengre bakke opp fra Sanden og nedoverbakke ned til skitrekket. Et alternativ er å ta «Appelsinbakken» for å slippe å gå helt ned til skitrekket. Da får man en snarvei som forøvrig krysser skitrekket mot toppen av heisen. Turen er forøvrig veldig populær og det er vanligvis mye folk å se i løypa.

Løypene rundt Sandtjørn, Knaben I og til Knaberøysa går i høyfjellsterreng og er mer værutsatt.

Oversikt og oppdatert status for løypekjøring på skisporet.no.

Løypekart kan lastes ned her.

 

Sidekart