Skiløyper i Kvinesdal kommune

Kvinesdal er en langstrakt kommune som strekker seg omlag 10 mil fra fjord til høyfjell. Det er fire steder som spesielt kan trekkes fram. Det er Skaren nær sentrum, lysløypa på Årli i Austerdalen, Kvinlog og på høyfjellet ved Knaben.

Skaren ved Utsikten Golfpark – 280 moh.
Informasjon om dette sees på facebooksiden
Kvinesdal på langs – Fra Hav til Hei

Årli – 300 moh.
Når løypa kjøres opp legges dette ut på facebooksiden til Knaben og Fjotland IL

Kvinlog – 200 moh.
Informasjon om preparering kommer fortløpende på facebooksiden til Knaben og Fjotland IL

Knaben – 600 moh.
Informasjon på skisporet.no og Knaben - Ski & turkart

Skaren

Til tross for at det ved kysten er det mindre snø å finne, har Kvindølene funnet en holdbar løsning. Fem minutters kjøring fra sentrum ligger Skaren og Utsikten Golfbane med hele 18 hull. Det behøves ikke mye snø før løypene kan kjøres! Løypene her er meget barnevennlige da det er lite bakker. I tillegg egner de seg godt til trening da det er inntil 10 kilometer oppkjørte løyper til skøyting og klassisk. For familier er det positivt at løypa er lagt i sløyfer slik at turen kan reduseres eller økes. Når forholdene tilsier det så blir det kjørt løyper på kort varsel.

Årli

Lysløypen ved Årli, ca 15 min kjøring fra sentrum ligger på omlag 300 meters høyde. Løypen er ca 3 km og det er variert terreng med bakker og sletter. På kvelden må lyset aktiveres på en stolpe ved parkeringa. Lyset står på fram til kl. 23.00 da det slås av automatisk. Det kan være lurt å ha med hodelykt.

Kvinlog

Denne familievennlige lysløypa på ca 2 km ligger sentralt på Kvinlog like i nærheten av bensinstasjonen og dagligvarebutikken.

Knaben

På høyfjellet på ca 600 meters høyde ligger Gruvebyen Knaben med omlag 400 hytter i vakkert fjellandskap. Her er det gode muligheter for langrenn, både i preparerte løyper samt i den frie natur. For barnefamilier vil det kanskje være tilstrekkelig å gå rundt Sanden. «Sanden» er en innsjø som er fylt opp av sand fra gruvedriften som foregikk fra 1800-tallet til 1973. Denne tidligere innsjøen er dermed helt trygg å gå på, og fordelen er at den er flat og ligger til tider i le for vinden.  Det er flere offentlige parkeringsplasser med tilgang på Sanden. Benytt gjerne gapahuken nær leirskolen som base. Den nesten 50 kvadratmeter store gapahuken er populær, og tilbyr grillplass og flombelyst akebakke. Det er offentlig toalett på leirskolen. Det er mange preparete løyper å velge mellom på Knaben men «Husmorløypa» er kanskje den mest populære for hyttefolket og tilreisende fra dalen. «Husmorløypa» er et godt alternativ for de som ønsker en god trimtur. Denne løypa går fra Sanden, rundt fjellet, via skitrekket og tilbake til Sanden. Avstanden på 9 km er akkurat nok til at man kan rekke å koke potetene mens man er ute! Løypa kan være krevende for barn da det er en lengre oppforbakke og nedoverbakke. Barnefamilier kan oppfordres til å ta «Appelsinbakken» for å slippe å gå helt ned til skitrekket. Da får man en snarvei som forøvrig krysser skitrekket mot toppen av heisen. Vær dermed forsiktig i forhold til kryssende alpin-trafikk. Turen er forøvrig veldig populær og det er vanligvis mye folk å se i løypa og utenfor. Mange lager bål og koser seg i sola. Løypa er preparert.

Sidekart