Fra Sande til Dyreknuten 291 moh.

Fra Sande kan man gå en rundtur opp i Sandsheia til Dyreknuten. Utsikten fra toppen over Fedafjorden og heielandskapet rundt er verdt hver av de 291 meterne opp fra havnivå.

Skiltet og merket turløype fra Sande. Start ved skjærgårdsparkanlegget ved fjorden og gå inn en grusvei, opp den historiske postvegen og forbi et nytt byggefelt før man kommer ut til gamle E18. Den følger man ca. 600 m til man kommer inn på skogsbilvei og sti opp i Sandsheia og ut mot Dyreknuten.

I det bratteste partiet av stien kommer man forbi gruveinnslag fra tidlig 1900-tall, der det ble undersøkt om det var molybden, som var ettertraktet i våpenindustrien.

På Dyreknuten ble det i 2023 satt opp en dagsturhytte med vedovn og det passende navnet Fjordsyn. Fra toppen har man fritt utsyn i alle retninger. Det er satt opp en trapp i skrenten rett før toppen slik at det er lettere å komme seg opp.

På vei ned igjen kan man ta til høyre ned mot Sande der stien fra toppen kommer ned til kjerreveien. Da kommer man forbi to stikryss ut mot to utsiktspunkt: Først Skomakertippen og lengre ned til Kyrefjellet. Der kan man se rakt ned i fjorden om en våger seg ut på kanten.

Rundturen opp til Dyreknuten er på 4,8 km og 290 m høydeforskjell. Denne turen tar ca. 2,5 time uten pauser.

Kulturminner:
Postveg 
Gravminne – Sande
Gravminne
Gruvegang (20 meter)
Gruvegang (15 meter)
Gravminne – Bines
Steinalderboplass ved Bines

Gradering: Middels
Lengde: 4,8 km
Stigning: 290 m

Sidekart