FLYANGREP I FEDAFJORDEN

Den 26. april 1945, bare noen dager før andre verdenskrig tok slutt, styrtet det engelske flyet «Bristol Beaufighter» ved Feda. Totalt 32 britiske fly gikk til angrep på fire tyske skip i Fedafjorden. Tre av flyene ble skutt ned. I dag kan du se restene av det ene flyet i nærheten av Sagevannet på Feda.

Angrepet
Klokken 14.30 fløy en gruppe på 28 jagerfly av type «Beaufighter» i Skottland for å angripe tyske skip i Fedafjorden. Flyene ble eskortert av 12 fly av modell «Mustang», to fly av modell «outriders», og to «warwick» (redningsfly). Ett Beaufighter-fly måtte avbryte på grunn av tekniske vansker, mens de andre flyene fortsatt til Norge og ankom Fedafjorden kl. 16.11.  Det tok ikke lang tid før flyene fikk motangrep av det tyske luftvåpen og tysk luftvern.

Flyoffiser John Roger Eyton-Morgan og Sersjant James Thomson Knox ble drept momentant når flyet deres styrtet nær Sagevannet. Et annet Beaufighter-fly med to australiere ble beskutt og styrtet utenfor Berrefjord i Flekkefjord. Det siste flyet styrtet i Fedafjorden nær det tyske skipet D/S Palmyra.

Sønn av en av de omkomne har vært på besøk fra Canada og sett gravstedet til sin far på Feda Kirkegård. En del av propellvingen fra flyet utgjør en del av gravmonumentet.

Vil du vite mer? 
Se Stein Vyrje’s bok «Luftkrigens minnesmerker». Aschehoug: 1991.

Kilde: Kvinesdal Historielag

Engelsk tekst med bilder av angrepet

Foto: Avisen Agder

Sagefossen Kraftverk

Kraftverket som ligger nedenfor Savevannet ved Fedafjorden ble etablert som et av de første elektrisitetsverk i Norge. Kraftverket fikk vann fra nedbørsområdet på Fosselandsheia. Faktisk sørget kraften derfra for at Flekkefjord fikk gatelys som by nummer to i Norge. Hammerfest var derimot først ute allerede i 1891.

Kilde: Wikipedia (1.1.2018)

Sidekart